2011. január 12., szerda

Fánk ma is

ma másikat kellett sütni ,mert kevés lett :) recept ahogy én csinálom:fél kg liszt,2,5dk élesztö,5dkporcukor /én csak felét/5dk olvasztott vaj,2 tojás sárgája,fél dl rum,késhegynyi só,tej amennyit felvesz/ kb.fél lt/ az alapanyagokat robotgépbe teszem /vaj kivételével / az élesztöt kicsi tejben a cukorral megfuttatom és azt is hozzáadom az alapanyagokhoz lassan adagolva a langyos tejet jol kidagasztatom a géppel lágy tészta legyen ,ha már elég jol ki van dolgozva hozzáadom lassan a langyos vajat is és evvel is dagasztom ha már nem ragad és elválik az edény oldalárol megszórom lisztel és letakarva duplájára kelesztem .A kész tésztát deszkéra boritom és kézzel vagy sodrófával kinyujtom kb háromnegyed ujnyi vastagra .Kiszaggatom/ én nem tul nagyra ,a hulladékbol perecet sodrok / ruhával letakarom és kelesztem kb 15 perc /attol függ mennyire meleg a konyha /.Nem tul forro olajban sütöm,mindig forditva teszem bele az alja legyen felül akkor jön fel szépen .Egyszerre ne sokat tegyünk bele ,közepes hömérsékleten másfél -2 percig sütöm az oldalakat.a perecet kicsit tovább én 3 db -ot csinálok hogy átsüljön /finom reggeli kávéval/ Nekem 31-32 db lesz ebböl a mennyiségböl.Jóétvágyat hozzá . :))

3 megjegyzés:

Viki írta...

NNNNaaaaaa , hát kellett nekem éjszakának idején idejönnöm? Korog a gyomrom-
Mariska a sütésnél az egyik oldalt nerm fedő alatt sütöd ?

Bevallom én csak csodálom a fánkokat, de az olajban sütés nálam nem nyerő, mert utána hetekig nem jön helyre a gyomrom.

Ki kellene már találni a sütőben sült fánkot. Bár már vam olyan receptem, csak hozzá kellene fogni.

Anyuska írta...

Viki zsirban is sütnek fánkot :))))az se jó ?????????

Anyuska írta...

nem igen szoktam letakarni mert van olyan hogy pörög a fánk a lábosban amint megdagad átfordul és hiába akarom vissza forditani nem igen akar ugy maradni ezért ritkán sütöm fedö alatt az elsö oldalát.